Připravujeme

  • Soustředění
    Slavkov u Brna
    14.08.2024 16:00 hod

více ...

Nejnovější fotogalerie


Dny Slavkova
01.06.2024


Zpěvobraní Boskovice
18.05.2024

více ...

Kronika


1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >>>


Tříkrálový koncert - kostel Povýšení svatého Kříže v Praci

7.1.2024

Tříkrálovým koncertem v malebném kostelíku v Praci jsme úspěšně završili sérii našich adventních a vánočních koncertů i celou koncertní šňůru loňského roku. Místo našeho sbormistra Davida Šmída, který je od začátku nového roku na tři měsíce mimo, tento pěkný a vydařený koncert, dlouhodobě předem plánovaný, dirigoval Davidův studijní kolega z JAMU Eduard Kostelník. Moc děkujeme! Jedna zkouška a generálka musela stačit na sblížení sboru s náhradním dirigentem, ale protože ten už je zkušeným sbormistrem svého sboru Choirchestra, nebyl to žádný problém. Za klávesy usedl jako vždy Jiří Lang. Koncert se vydařil, závěrečné vánoční písně zpívali spokojení návštěvníci společně s námi. Eda s Jirkou obdrželi za svůj výkon krásné kytice a tekutý dárek, každá z nás pak nádhernou žlutou růži. V šatně nás čekaly úžasné a ještě teplé „svatební koláčky“ od místních i vánoční cukroví a výborná mandlová buchta našich zpěvaček Jitky a Jarky. O dokumentární foto na naše internetové stránky se jako vždy postarala naše skvělá babča Dáša Bednářová. I jí patří veliké díky, stejně jako Páji, která koncert zprostředkovala a organizačně zajistila.

 

Charitativní koncert pro nevidomé a zrakově postižené v Chrlicích

17.12.2023

Poslední předvánoční koncert s naším dirigentem a současně i korepetitorem Davidem Šmídem jsme už tradičně věnovali našim handicapovaným spoluobčanům z Ústavu sociální péče pro zrakově postižené v Chrlicích. Byli jsme rádi, že jsme je v tomto adventním čase mohli svým zpěvem potěšit a zpříjemnit jim tak krásné předvánoční chvíle. Velice vnímaví a spontánní posluchači si na závěr našeho vystoupení společně s námi zazpívali známé vánoční koledy. I na malý improvizovaný taneček úžasně temperamentní posluchačky z první řady došlo. Byl to velice milý a pohodový koncert. Všem našim příznivcům přejeme krásné a pohodové Vánoce, hodně zdraví a radosti v roce příštím. Ať těch krásných dnů, kdy si můžeme zvesela zazpívat, je co možná nejvíce!

 

Adventní koncert v Červeném kostele

14.12.2023

Tento koncert v téměř zaplněném chrámu, na který se celoročně poctivě připravujeme, patří pokaždé k vrcholům naší pěvecké sezóny. Nejvíce času věnujeme především novým skladbám z našeho letního soustředění. Dirigent David nic neponechává náhodě a pečlivě s námi driluje jednotlivé pasáže každé skladby, aby vše bylo OK. (Zejména mu na srdci ležela zdánlivě jednoduchá, krátká skladbička J. B. Foerstera „Lesní studánka“. Nejen intonačně, ale především výrazově. Byly jsme si jisty, že na ni každou příští zkoušku opětovně dojde. ) Pečlivě připravený repertoár od skladeb starých mistrů až k písním vánočním se majestátně nesl klenutým skvěle akustickým prostorem svatostánku k lehce prochladlým, ale velmi pozorným posluchačům. Protože se koncert líbil, velmi ocenili i náš děkovný přídavek. Spokojenost a radost z úspěchu tak byla oboustranná. Koncert dirigoval David Šmíd, na klávesy doprovázel Jiří Lang.

 

Společný adventní koncert s Vachovkami Kostel Nanebevzetí Pany Marie ve Šlapanicích

3.12.2023

Čerstvě napadený sníh křupající pod nohama a malebně zasněžené prodejní stánky vánočního trhu na náměstí před kostelem dodávaly našemu společnému adventnímu koncertu ten správný Ladovský kolorit. Návštěvníci místního kostela si mohli v podání dvou ženských pěveckých sborů -Vachova sboru moravských učitelek pod vedením Patrika Buchty a naší Mladosti s dirigentem Davidem Šmídem vyslechnout zajímavé a působivé skladby světových mistrů i krásné vánoční koledy. Oba sbory zpívaly nejprve samostatně jak před oltářem, tak i z kůru za doprovodu majestátních varhan. Na závěr se oba sbory (rudé šátky s tyrkysem) spojily a pod taktovkou dirigenta Vachovek Patrika Buchty se chrámem nesla působivá skladba s aktuálním poselstvím Et in terra pax. Na klávesy i varhany oba sbory doprovázel Petr Otáhal.

 

Koncert v zámecké kapli sv. Kříže, Slavkov u Brna

1.10.2023

Tento koncert byl pořádán u příležitosti Mezinárodního dne seniorů a možná právě tato skutečnost lehce ovlivnila slabší účast, než na jakou jsme ve Slavkově zvyklí. Spousta jiných zajímavých a atraktivních akcí pořádaných v tento den nejen ve Slavkově a okolí, ale i v nedalekém Brně, přilákala nejen seniory ale i další naše potenciální posluchače. Samotný koncert byl velice pestrý, naším dirigentem Davidem Šmídem pečlivě sestavený od hudby duchovní, přes soudobou až k úpravám lidových písní. Za klávesy usedl a sbor doprovázel zkušený Jiří Lang. Pozorné a vnímavé posluchače koncert zaujal a ocenili náš výkon velkým potleskem. Generálku před vystoupením a pěkné slavkovské lokality jsme využili také k pořízení aktuálních fotografií sboru se současným dirigentem - jak v koncertním, tak i v tyrkysovém úboru. Fota pořídila nejen profesionální fotografka, ale i naše úžasná dokumentaristka babča Dáša Bednářová, která je umístila na naše internetové stránky.

 

Soustředění ve Slavkově 2023

16.8.2023 - 20.8.2023

Rok se s rokem sešel a máme tu opět soustředění ve Slavkově – jak jinak, než tradičně na nafukovačkách v místní tělocvičně a se stravováním v základní škole. A to všechno díky naší aktivní člence Ilči Zykové, místní rodačce, „Ducháčkovi“, který všechno zařídí a zorganizuje! Ještě, že tě máme, Ilčo! Dirigent David byl celý natěšený, že nás po nevalné docházce v uplynulém období konečně vidí zase všechny pohromadě, a navíc hned od rána do večera. Když jsme viděly ten nekonečný seznam nových not, které jsme si měly na čtyři zkušební dny vytisknout, jímala nás hrůza. Naštěstí tam ale figurovaly i skladby z dávné minulosti, které bylo potřeba jen znovu oprášit. Moc děkujeme Verdě - Dáši Vernerové, která všechny požadované notové zápisy zpracovala, umístila na net a připravila k tisku. Po loňském entrée naší bývalé dirigentky Jáji do role pomocné dirigentky při dělených zkouškách se jí opět zastesklo po svých ovečkách z mládí. Neváhala opustit na pár dní svoji milovanou rodinu v M.B., aby svým svěžím dirigentským umem pomohla stárnoucímu sboru v nácviku nových skladeb a byla tak pomocnou rukou hlavnímu sbormistrovi Davidovi k rychlejšímu nácviku. A že bylo veselo i během zkoušek, o tom žádná! Humor nás neopouští ani ve stárnoucím věku, a jak známo, je kořením života! Jen to soustavné žvanění i během nácviku, které narušuje disciplinu a rozptyluje ostatní, se musíme odnaučit! Abychom odlehčily mozkovým závitům po náročném celodenním zkoušení a trochu se odreagovaly a vyblbly, byl jeden večer věnován jako pokaždé veselým hrátkám, maškarádám a disco tancům. Tentokrát vše v kovbojském duchu pod taktovkou Páji, Věrky ml. a Silvy. A že to dámy, včetně Jáji, s přípravou vzaly poctivě a moc jim to slušelo, je zdokumentováno v naší fotogalerii. Pif, paf! BabiBed pořídila nejen tyto skvělé fotky, ale také nám promítla filmové dokumenty z posledních, ale také z našich dávných akcí. Ani počasí nezklamalo! Pařák jako obvykle, pot se z nás řinul proudem. Věk a vysoké teploty udělaly ovšem své. To, co jsme se dopoledne naučily, se nám v podvečer vykouřilo z hlavy. Uložilo se to někde hodně vzadu, ale žádný strach, znenadání se to zase objeví. Jen to trvá trochu déle a lepší už to nebude! Jedno je ovšem jisté. Potřebujeme omladit! Nechcete to milé slečny či mladé paní zkusit s námi? Nudit se určitě nebudete. Na zkouškách, koncertech ani zájezdech! Mladý a sympatický dirigent v čele našeho sboru, student JAMU, se také na vás těší. Soustředění splnilo očekávání. Díky neúnavnému Davidovi a Jáji jsme opět rozšířili náš repertoár, nastudovali nové, působivé skladby na plánované koncerty, a také koledy a vánoční písně pro adventní a vánoční vystoupení. Oběma dirigentům děkujeme nejen za uměleckou erudovanost, ale především za jejich houževnatost a trpělivost, kterou s námi po celý čas měli.

 

Adventní koncert v Červeném kostele

8.12.2022

Na tento stěžejní koncert, kdy jsme se po tříleté pauze opět představili brněnskému publiku, jsme se s naším novým dirigentem Davidem Šmídem pečlivě připravovali. I pro něho to byla prestižní záležitost ukázat hudební veřejnosti, svým pedagogům i studijním kolegům svoje dirigentské schopnosti. Měli jsme jen obavu, jaká bude v tomto nečekaně mrazivém dni účast. K naší velké radosti byl Červený kostel zcela zaplněn. Slavnostní atmosféru celého adventního večera navodilo krásné hudební vystoupení studentů JAMU skladbou pro dvě trubky a varhany Antonia Vivaldiho. My jsme byli značně promrzlí, protože uvnitř kostela byla v době naší akustické zkoušky větší zima než venku. Na tuto eventualitu a první pomoc nejpostiženějším je naštěstí vždy připravena naše samaritánka Zdeňka, bývalá úča, která ví, co a jak. Její skvělá mandlovice vždy postaví každého na nohy a perfektně oživí hlasivky. A tak jsme mohli podat velice zdařilý výkon, se kterým byli spokojeni jak samotný dirigent, tak i publikum. Skladby mistrů Nováka, Kopřivy, Mozarta, Laburdy, Leavitty, Händela, Sarasoly, Crockera a dalších za doprovodné hudby na klávesy Jiřího Langa posluchače zaujaly a odměnili nás i za milý přídavek vděčným dlouhotrvajícím potleskem.

 

Koncert v Bílovicích nad Svitavou, kostel sv. Cyrila a Metoděje

20.11.2022

V bílovickém kostele už jsme před lety vystupovali, tentokrát to byl náš úplně první koncert po dlouhé covidové pauze, a navíc s novým dirigentem Davidem Šmídem. Současně to byla i generálka na prosincový adventní koncert v Červeném kostele. Stejně jako posledně se nám na místní faře dostalo milého přivítání i bohatého pohoštění. Zpívaly jsme s radostí a velkou chutí a na našem výkonu to bylo znát. Na klávesy nás doprovázel Jiří Lang. Náš pestrý, dirigentem pečlivě vybraný repertoár se skladbami starých mistrů i neznámých anonymů se místním velice líbil. Vděční posluchači nešetřili potleskem, od činovníků farnosti pak dirigent a korepetitor obdrželi krásné kytice. Byl to pěkný vstup do nové pěvecké sezóny.

 

Soustředění ve Slavkově 2022 s překvapením, v britském duchu s čajem o páté a kloboukovým defilé

17.8.2022 - 21.8.2022

Už jsme se na soustředění s naším novým sympatickým dirigentem Davidem Šmídem moc těšily. Jen o WC a sprchy se s námi v tělocvičně integrované střední školy musel podělit. Třicítce krasavic zkrátka jeden záchod a dvě sprchy nestačí. Ale v dnešní době třiceti pohlaví už se taková banalita snad ani neřeší. Ostatně i v době dvoupohlavní to naše tenorky, tehdy ještě smíšeného sboru, příliš neřešily a suverénně využívaly svého pěveckého zařazení i k jiným činnostem a byly tak při sborových zájezdech v časovém předstihu. Jinak vše probíhalo podle letitého zaběhnutého harmonogramu. Jen přestávky po jídle ve školní jídelně se po dvou letech pěveckého covidového nicnedělání notně zkrátily a nafukovačky na spaní zase podstatně zvýšily, aby se na ně nejen lehce uléhalo, ale hlavně z nich dobře vstávalo. Pěvecký nácvik probíhal jako pokaždé od rána do pozdního večera. Ale řekněte sami? Co může být v dnešní zapeklité době soustavného vysílání nejrůznějších signálů krásnějšího, než si celé dny vesele prozpěvovat! Překvapením našeho soustředění byl příjezd pomocného dirigenta při dělených zkouškách. O tento příjemný šok se postarala Jája, naše bývalá dirigentka Jarmila Jalůvková, která stála v čele našeho sboru sedm let od svých studií na JAMU v roce 2007 až do roku 2014. To bylo radosti a objímání po dlouhých letech odloučení, kdy nás po svatbě musela se slzami v očích opustit a následovat svého živitele do M.B., jen s darovaným kufrem na památku v barvě sborového tyrkysu. Na přivítanou přivezla hned dva plechy skvělé švestkové bublaniny - jeden se skořicovou posýpkou, druhý s mandlovými lupínky. (Na tomto místě nutno podotknout, že už před Jájiným příjezdem jsme stihli zbouchat na posezení plech rovněž výborného kynutého švestkového táče s mákem zubařky Jarky, výtečné kuchařky, která pokaždé sboru něco sladkého napeče. Oběma velice děkujeme, moc jsme si všichni pochutnali.) A nyní se Jája objevila jako zjevení, aby nynějšímu sbormistrovi Davidovi, studentovi JAMU, byla k ruce při dělených zkouškách a svými zkušenostmi i dobrým rádcem. K nám se okamžitě chovala „jako k vlastním“! Žádné slitování, nic nám neodpustila. Nenechala nás klimbat, či zpívat na půl huby. Snažila se z nás vykřesat maximum možného. Držela se známého hesla: Těžko na cvičišti, lehko na bojišti! Po letech zkušeností věděla, jak se na nás musí, jaký dril na nás platí. Sbormistr David se při dělených zkouškách věnoval převážně altům. Po svém kratičkém, teprve měsíčním působení u sboru, si ještě netroufal být na nás tak razantní. Ale v klidu, s rozvahou, pečlivým rozmyslem a častým opakováním problematických pasáží docílil v nácviku svých představ, jak má skladba vypadat a celkově vyznít. A v těch šílených vedrech měl s námi slitování a dopřával nám 5ti-10ti minutové oddychové pauzy. Zkrátka, gentleman každým coulem. A zvládli jsme toho společně za těch pár dní skutečně hodně. Naučili jsme se tři nové skladby, zopakovali a oprášili z minulosti dalších osm, pro řadu novějších členek dosud neznámých skladeb. Jaké by to bylo soustředění Mladosti, kdyby se nekonal večerní tematický mejdan! Letos proběhl v duchu staré dobré Anglie, s královskou rodinou, s čajem a tradičními sušenkami o páté, ginem and tonicem, whiskey, skotskými tanci … Po páteční večerní zkoušce piknik mohl začít. Stoly už byly připraveny k čajovému dýchánku krásným stylovým porcelánovým servisem a vyzdobeny typickými anglickými suvenýry. Dámy dle předepsaného dress code provětraly šatníky, na krčky a zápěstí navěsily perly, hlavinku ozdobily luxusními klobouky s nádhernou květinovou výzdobou, či něžnými kloboučky z nejrozmanitějších materiálů. I Jájin klobouček stál za povšimnutí. Ta si umí vždycky poradit! Málokdo by v něm poznal něžné dámské prádlo!:-) Vše probíhalo s pomocí babiBed a Věrky ve skvělé režii naší nejmladší generace Silvy, Páji a Věrky ml. Nechyběla ani královna s modrou šerpou a broží v perfektním provedení Aťky II., která dlouhou dobu v Anglii žila a měla tak přehled a informace z první ruky. Dostalo se nám poučení, jak se chovat a uklánět, až nás královská rodina pozve koncertovat na svůj dvůr. Pro odlehčení zazněly strohé britské vtipy i znalostní kvíz z anglické historie. Pak už přišla na pořad výuka skotských tanců, která se nakonec zvrhla v divokou diskotéku. Holky moc děkujeme, bylo to super! David tak měl možnost v přímém přenosu vidět a poznat i druhou, civilní tvář našeho sboru, jak se umíme kromě zpěvu i skvěle pobavit! Zdravíme na dálku babču Dášu, naši skvělou dokumentaristku, která se letos kvůli nemoci nemohla soustředění zúčastnit a svoje filmové nádobíčko propůjčila Věrce st. Pak se podíváš, o cos letos přišla! Davide, moc děkujeme, že ses nás v krizové sborové situaci ujal, i za čas, který jsi nám obětoval v době svých prázdnin. Za erudovanost a trpělivost při nácviku a rovněž klid a pohodu, kterou jsi mezi nás vnesl. My se vynasnažíme, abychom tě nezklamaly, abychom společně navázali na předchozí pěvecké úspěchy a aby vedení našeho sboru bylo i pro tebe samotného přínosem v dalším studiu hudby. Jájo, děkujeme, děkujeme, děkujeme! Za to, jaká jsi vždycky byla a jaká zůstáváš i nadále. V našich srdcích máš trvale své místo a vždy tě rády uvítáme kdykoliv a kdekoli! Máváme do M.B. i Frýdku–Místku tvým skvělým rodičům a zbytku rodiny. S radostí vzpomínáme! Nezbývá než poděkovat naší obětavé Ilči Zykové, bez níž by soustředění ve Slavkově nebylo vůbec možné. To ona všechno zařizuje, organizuje, zajišťuje nám servis a pohodu během celého soustředění. Díky moc! Jen škoda, že se letos slavkovští nedočkají našeho tradičního koncertu v nádherných prostorách zámecké kaple. Vysoký finanční pronájem neumožňuje našemu amatérskému pěveckému sboru představit vám nově nastudovaný repertoár, ani našeho nového dirigenta! Je nám to moc líto!

 

Mladost stále žije v čele s novým dirigentem Davidem Šmídem

Červen 2022

Po dvouleté nucené covidové pauze jsme koncem dubna 2022 opět zahájili svou pravidelnou pěveckou činnost. Bohužel, této zákeřné nemoci podlehla v roce 2021 i naše milá, veselá, velmi přátelská kamarádka Alenka Huščavová, jedna ze zakládajících členek našeho sboru. Citelně nás to všechny zasáhlo. Moc nám, Alenko, chybíš! Tvoji oranžovou kšiltovku, kterou jsi tak často a s oblibou nosila, máme stále před očima. Stejně jako pravidelnou rozcvičku na všech soustředěních a zájezdech „ Ika, tyka, gymnastika“, kterou jsi ve sboru úspěšně zavedla a nebyla dosud překonaná. Aby smutných zpráv nebylo málo, přišly jsme i o dirigenta Standu Smočka, který po předchozích sbormistrech úspěšně vedl náš sbor dalších 7 let, od listopadu 2014 do ledna 2022. Po dokončení svých studií na JAMU a nástupu do zaměstnání v soukromé hudební škole z časových a finančních důvodů náš amatérský sbor opustil. I když se to dalo předem očekávat, dost nás to zaskočilo a mrzelo. Zažili jsme společně spoustu krásných, pěvecky úspěšných i kamarádských let, na které se nedá zapomenout. Po krátké bezprizorní pauze, kdy se hledal nový dirigent, stanul od dubna letošního roku v čele našeho sboru další velice sympatický mladý muž David Šmíd, již tradičně student JAMU, tentokrát oboru dirigování orchestru. První zatěžkávající zkouška všechny čeká již v půli srpna na pětidenním soustředění sboru ve Slavkově u Brna. Rádi bychom pozvali do našich řad nové zpěvačky, kterým je blízký sborový repertoár od úprav lidových písní, přes skladby starých mistrů, hudbu 20. století, až po skladby současných našich i zahraničních autorů, orientují se v notách a mají se zpěvem nějakou zkušenost, aby to zkusily s námi. Věk nerozhoduje. Zkoušíme jednou týdně, momentálně ve středu, od 18. do 20. hodin. Přihlásit se můžete u předsedkyně sboru Dagmar Vernerové na tel. čísle: 774 607 505, nebo na e-mailu: dasavernerova@centrum.cz, která vám podá bližší informace. Těšíme se na Vás.

 


1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >>>